3441 poze   166988 vizite

Dumbraian Marius

Buna tuturor !

Nu cu mult timp in urma , mi-am indeplinit un vis mai vechi si anume ,acela de a vizita un prieten drag, aflat in celalat capat al tarii. Este vorba despre dl Dumbraian Marius , care locuieste in Braila.

Acum aproximativ doi ani am auzit cuvinte apreciative la adresa lui ,dar si a plantelor pe care le are , de la alt prieten (pot sa zic si prieteni > dl Pop Mircea din Zalau si dl Nevezi Ioan din Baia Mare ), dl Savu Mircea din Satu Mare cu ,care am o relatie deosebita , axata nu doar pe teme cactusistice , ci si columbofile .Am intrebat daca are un numar de telefon al dlui Dumbraian si ...astfel am stabilit prima legatura telefonica.

Au urmat multe discutii , in urma carora mi-am mai imbogatit bagajul de cunostinte in domeniul cactusistic . Firea deschisa si amabila pe care o poseda , dar si cunostintele vaste ,m-au facut sa apelez in repetate randuri , consultandu-ma cu dlui in diverse aspecte privind cultura cactusilor si nu numai .

Anul trecut am fost onorat sa il am ca musafir , chiar daca pentru o perioada scurta de timp , suficienta totusi cat sa cimenteze si mai mult relatia de prietenie pe care o avem.

Curiozitatea mea, vis-a-vis de colectia pe care o poseda, a fost si mai mare, vazand pozele cu plante pe care mi le trimitea pe mail , dar si din relatarile telefonice ulterioare.

Profitand de faptul ca in luna iunie am fost in concediu de odihna , am stabilt de comun acord ca in data de 20.06.12. sa ne intalnim . Zilele premergatoare acestei vizite au parut tare lungi ...Eram tare nerabdator sa plec... Dar ,a venit si clipa ..

Din Sighisoara,am plecat noaptea la 2.00, urmand sa ajung in Braila la ora 12.38. Pe drum ,odata cu aparitia zorilor am inceput sa admir peisajele care se perindau in goana trenului ...Mai era inca mult de mers ,dar .,,eu eram deja cu gandul la destinatie si la minunatiile pe care urma sa le vad ...

Nesomnul, dorinta si frumusetea naturii care se desfasura in perspective miscatoare pana hat departe unindu-se in final cu cerul, ma faceau sa asociez prezentul cu viitorul , adaugand la tot ce se depana in fuga , parti din lumea cacteelor ... Ma amuz si acum de colajele imaginare pe care le-am facut ... Floarea soarelui "altoita" pe Astrophitum , lanuri de porumb sclipind in bataia soarelui cu varfurile ascutite intrepatrunse de o mare de tepi de culori variate ...Gandurile si imaginile zburdau ...libere...

Am fost "trezit" din acest spectacol feeric, de apropierea clipei in care trebuia sa cobor ...

Intalnirea cordiala din gara , discutiile amabile purtate in drum spre locatia unde are dlui colectia , m-au facut intr-o clipa , sa uit de oboseala de pe drum si sa doresc cu si mai mare ardoare sa ajungem la sere ...

Odata ajunsi in mijlocul plantelor , am trecut pe axa >>>observat- admirat - analizat-intrebat-contabilizat raspunsuri si ...fotografiat. Si la cate plante erau ...va dati seama , ar fi trebuit sa analizez cel putin doua zile pentru a fi edificat cat de cat ...


In domeniul cactusistic ascendenta a facut-o treptat , in timp, ca orice pasionat care continua cu asiduitate sa se inconjoare de plantele pe care le indrageste si sa le ofere conditii cat mai propice unei bune dezvoltari.

Primii cactusi i-a avut prin anii '75 si apartineau genurilor Echinopsis, Lobivia , etc...Prima sera a facut-o in '87 ,din cornier si sticla, la Ocna Mures (localitatea natala), cactusii(cca 100 buc la acea data) impartind acel spatiu ( 10 x 5 m ) cu crizanteme,zambile si garoafe, care erau valorificate in perioada 1-8 Martie.

Un lucru care m-a uimit au fost tablourile vazute cu aceasta ocazie ...Am ramas surprins de inca un punct comun care ne leaga ...Nu stiam ca picteaza si nici faptul ca a absolvit Liceul de Arta in Cluj- Napoca. Deci , mai mult sau mai putin, afinitatile artistice l-au facut sa se inconjoare de tot ce este frumos ,incanta ochiul si dau culoare vietii !

Intre anii 83-88 , a urmat cursurile Facultatii de Horticultura din Bucuresti . In aceasta perioada i-a cunoscut pe dr.Visinescu si dr. Lungu pe cand era inca la Deva.

Stabilit deja in Braila , in anul '93 isi construieste o noua sera (6x5 m, din lemn si folie dubla ) langa biroul de la ferma unde era inginer si aduce plantele din Ocna Mures . Un aspect pe care l-am retinut ,era ca, geamul de la birou dadea direct in sera , putand astfel sa urmareasca ce se intampla acolo. Incalzirea era asigurata de o soba de teracota cu lemne. Efectivul de plante la acea data era deja de cca 1000 buc.

Prima sera la actuala locatie ,(aici va fi si viitoarea casa, care este in constructie ) a construit-o in anul 2003 , avand fundatie de beton , parte din zid de caramida izolat cu polistiren ,profile metalice si policarbonat. Devenind neancapatoare , mai construieste in 2005 inca una, pe toata partea din spate a curtii,din aceleasi materiale. Incalzirea o face cu convectoare pe gaz metan.


In prezent colectia cuprinde aproximativ 5000 de cactusi din genuri diferite, intre ei dominand genurile Astrophitum( are si cultivari exceptionali achizitionati din diferite locuri de pe mapamond) ,Ferocactus, Melocactus ( pot spune din cate stiu ,ca are cea mai completa colectie de gen), Ariocarpus, Gymnocalycium, Turbinicarpus, Echinocactus, precum si o paleta variata de columnari ,unii dintre ei avand dimensiuni impresionante.

O parte din plantele detinute sunt obtinute din seminte cumparate de la Mesa Garden , Piltz, Uhlig, Haage , multe sunt cumparate de pe Ebay, altele de la Plapp, Panarotto si alti cultivatori, cu care corespondeaza si sunt in bune relatii.Un loc aparte in acest domeniu il are Rudy Krajka (parintele Uebelmaniilor , cum il numeste) . Am retinut ca acesta i-ar fi spus, ca in Cehia de unde este el, sunt cca 12000 de membrii inscrisi in diverse asociatii cactusistice ! Impresionant , nu ?

Din anul 2000 a inceput sa colectioneze Euphorbii si plante cu caudex , acestea trecand la ora actuala de 100 de specii. Solul pentru ele il cumpara de la Haage ( fabricat dupa reteta lui Ernst si Maria Speks, ambii sunt specialisti in domeniu, dl Dumbraian colaborand foarte bine cu ei ).


Revenind la cactusi si la prieteniile care s-au legat in timp cu pasionatii cultivarii cacteelor, am retinut nume de rezonanta in domeniu : Basarab Popa, Petre Dobrota, Mihai Dunca, Dag Panco,Eugen Belu, George Nitu, Sorin Copacescu, Cristian Neciu, Feszt Gyorgy, Pop Mircea, Lorincz Istvan, fam. Levai,Nevezi Ioan, Tar Alexandru si nu in ultimul rand dl Savu Mircea , presedintele asociatiei cactusistice Aztekium care in fiecare an, pune la dispozitie cabana de la Baisoara, unde se intrunesc pentru cateva zile membrii(si nu numai) ai asociatiei mai sus amintite.

De remarcat este dorinta dupa cunoastere ...Ii place sa faca vizite si excursii de documentare , relationare ,dar si pentru achizitionarea diverselor plante pe care le cauta . Exemplu in acest sens, este legatura pe care o are cu dl Savu Mircea si cu dl Nevezi Ioan (ambii, mari amatori de astfel de evenimente),cu care merge la diverse expozitii si targuri de profil din Ungaria si Cehia . In paralel au trasee prestabilite de vizitare a diversi colectionari . Astfel i-a cunoscut pe Karel Rys, Jan Novak, Linda si Pavel Pavlicek, Mila Hajek si pe Pavel Hertus, care este specializat in plante peruviene si chiliene, sursa fiind >Karel Knije , care s-a stabilit in Peru.

Desigur , dupa fiecare descindere de acest fel , portbagajul masinii devine neancapator si parte din ele sunt transportate si in interior(am vazut si eu cum arata... asta , dupa intoarcerea de la Chrudim...) . Consider ca tot acest aport contribuie la dezvoltarea cactusismului in tara noastra , plante valoroase fiind aduse si odata cu ele si cunostinte noi in ce priveste cultura si promovarea acestei pasiuni.

A fost o placere sa pot vedea atatea plante minunate . Din pacate, asa cum am amintit mai sus, timpul a fost cam scurt ...

La lasarea serii , am facut o plimbare pe faleza Dunarii, insotiti fiind si de cei doi prieteni-localnici ai d-lui Dumbraian -acum si ai mei-( Gigel si Lica, ambii foarte cumsecade ),cu care ne-am intretinut de altfel toata dupa amiaza . A fost absolut superb. Am fost surprins sa constat ca , ceeace am vazut in restul orasului era prezent si aici ...Un adevarat cult al spatiilor verzi , foarte bine intretinute si mai ales>>> aranjate cu gust.


A doua zi dimineata am mai facut o vizita la sere, dupa care ,am fost condus la gara de amabila mea gazda si ... am plecat spre casa.

Impresiile placute , ramase in urma acestei vizite ,sunt prezente si acum foarte vii in mintea mea ... Cuvinte,zambete,plante deosebite, imagini inedite, toate constituie un motiv pentru a reveni ...

Sunt fericit pentru ca am avut ocazia sa il vad pe dl Dumbraian in mijlocul plantelor pe care le indrageste atat de mult si tin sa ii multumesc pentru ospitalitatea oferita.

Numai bine !

Cu apreciere, Titus.

Puteti viziona acest post si aici >>> cactusi.com/f/?topic=4462.msg45204;topicseen#new
DSCF1738
DSCF1738
DSCF1744
DSCF1744
DSCF1739
DSCF1739
DSCF1413
DSCF1413
DSCF1742
DSCF1742
DSCF1414
DSCF1414
DSCF1415
DSCF1415
DSCF1740
DSCF1740
DSCF1416
DSCF1416
DSCF1622
DSCF1622
DSCF1618
DSCF1618
DSCF1621
DSCF1621

Comentarii album • 11
abby1787 19 martie 2014  
Da-mi Doamne sanatate sa pot ridica si eu asa un Imperiu si-atunci nu-mi mai trebuie mancare! (trec pe pastile :))) ) si mai spun doar atat: MIROBOLANT DE FRUMOS!!!
Raportează
flytitus 27 martie 2014  
Multumesc in numele prietenului meu pentru aprecieri !
Raportează
olgutza 5 august 2012  
foarte frumos ..atitia ani de munca ,atita pasiune ...atita daruire ...felicitari ptr. minunata colectie ,ptr. splendidele exemplare ....
Raportează
flytitus 5 august 2012  
Multumesc in numele prietenului meu pentru aprecieri !
Raportează
norela 9 iulie 2012  
foarte frumos,o colectie splendida,mare si interesanta!!!!!!!!
Raportează
flytitus 9 iulie 2012  
Multumesc in numele prietenului meu pentru aprecieri !
Din pacate am avut destul de putin timp(raportat la marimea colectiei) la dispozitie pentru a vizita "en detail" totul...Doar o dupa amiaza + inca o ora , a doua zi dimineata .
Dar ...viitorul este in fata !
Raportează
ANDAMANUELA 9 iulie 2012  
fara cuvinte,adevarate minuni!
Raportează
flytitus 9 iulie 2012  
Da ...Si toate aceste minuni sunt la cativa pasi de tine !Tecuci >>> Braila !
Raportează
Odette 8 iulie 2012  
Interesanti, deosebiti si foarte frumosi ! Asa dupa cum am mai spus, la prietenii adevarati si pasiunile sunt comune ! Felicitari pentru pasiunea si prietenia voastra !
Raportează
flytitus 8 iulie 2012  
Da , asa este ! Multumesc pentru aprecieri! D-l Dumbraian are una din cele mai frumoase colectii din tara .
In ce priveste prietenia noastra , ce sa spun ...Este un om deeosebit , asta din multe puncte de vedere .Intr-un cuvant >>>reprezinta prietenul ideal !
Raportează
Odette 8 iulie 2012  
Ma bucur pentru voi !
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.